Συνολικές προβολές σελίδας ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

ΕΛΙΚΗ, Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΧΑΜΕΝΗΣ ΑΤΛΑΝΤΙΔΑΣ (BINTEO)







 
 
 
 
 




Αυτή είναι μια αληθινή ιστορία ενός ανθρώπου, του πατέρα μου.


 
 
 

Η ιστορία όλη ξεκίνησε το 1972, όταν διάβασε σε ένα περιοδικό την ιστορία της αρχαίας Ελίκης. Υπήρχε επίσης μια εικόνα με τη μοναδική απόδειξη της αρχαίας πόλης. Το νόμισμα αυτό με το κεφάλι του Ποσειδώνα με την ελληνική λέξη ΕΛΙΚ και στην άλλη όψη η Τρίαινα, το σύμβολο του Θεού Ποσειδώνα. Το 1979 μετά από 7 χρόνια έρευνας και 300 ώρες κατάδυσης, ο Έλληνας δύτης-ερευνητής Αλέξης Παπαδόπουλος καταγράφει ίχνη της Αρχαίας Ελίκης με την υποβρύχια κάμερά του στα νερά του Κορινθιακού. Συλλέγει στοιχεία και ολοκληρώνει ένα 10’ ντοκιμαντέρ ντοκουμέντο. Δημοσιεύει προσωπικά την πρώτη ανακοίνωση της ανακάλυψης σε ελληνική εφημερίδα στις 28 Μαρτίου του 1982, η οποία κάνει τον γύρο του κόσμου. Το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού του λέει: «Αν αυτό είναι αλήθεια, δεν μπορούμε να πούμε ότι ένας κοινός άνθρωπος έχει κάνει μια τέτοια ανακάλυψη. Αυτή είναι δουλειά μόνο για τους αρχαιολόγους ". Ο πατέρας μου δεν είναι αρχαιολόγος, αλλά δεν είναι επίσης ένα κοινός ψαράς. Έτσι ο Αλέξης επιμένει και ζητάει μόνο την πατρότητα για την ανακάλυψη του.
Ο αμερικανός αρχαιολόγος Michael Katzev (πλοίο της Κυρήνειας) του έδωσε πολύ θάρρος. Όταν είδε την ταινία συνεχάρη τον Αλέξη και του επανέλαβε τα λόγια του Σπύρου Μαρινάτου: "μόνο η δήλωση του τρίτου παγκοσμίου πολέμου θα μπορούσε να επισκιάσει την είδηση της ανακάλυψης της Ελίκης ".
Αγαπώ τη χώρα μου, αλλά η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα με μεγάλα προβλήματα, οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά. Η Ελίκη χρειάζεται ένα γίγαντα να την φέρει πίσω στην επιφάνεια και να αναδυθεί από τα βαθιά νερά του Κορινθιακού κόλπου. Η ανακάλυψη της αρχαίας πόλης Ελίκη είναι ένα θέμα διεθνούς ενδιαφέροντος. Η Ελίκη ανήκει στον κόσμο. Αυτό που έχω κληρονομήσει από τον πατέρα μου, τον Αλέξη Παπαδόπουλο, με γεμίζει υπερηφάνεια. Το ιστολόγιο αυτό είναι αφιερωμένο σε αυτόν.


Χριστίνα Παπαδοπούλου

 


-> ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΤΟΞΟ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ
ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΚΗ

  1. http://www.coinsmania.gr/cms/viewtopic.php?f=104&t=6445

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου